Ovatko Hitler parodiat laillisia?

tekijänoikeudet
Kyllä ovat!

Alla lainaus Suomen laki sivustolta:


"Youtuben Perikato-parodiat eivät loukkaa tekijänoikeutta – ainakaan periaatteellisesti.
Hitlerin viimeisistä päivistä vuonna 2004 tehty saksalainen Perikato-elokuva on Youtuben hitti. Ainakin parodiamielessä.
Elokuvan bunkkerikohtauksesta on tehty kymmeniä erilaisia parodioita, muun muassa ruotsiksi, espanjaksi, englanniksi ja suomeksi. Idea on sama: saksaksi puhuttuun kohtaukseen tehdään jollain toisella kielellä tekstitys täysin eri aiheesta.
Suomeksi suosittuja tekstityksiä ovat muun muassa ”Hitleriä ei kutsuta Tuksun häihin”, ”Hitler kuulee mediamaksusta” ja uusimpana ”Hitler kuulee Kuuden vuoden kuuliaisuuden”.
Vaikka käyttäjien muokkaamia klippejä on vaikea nähdä minään muuna kuin hyvänä markkinointina leffayhtiölle, voisivatko elokuvan oikeudenomistajat pillastua tästä?
Vaikka Suomen tekijänoikeuslakiin, toisin kuin monen muun maan, ei olekaan otettu parodiavarausta tekijänoikeuden rajoituksena, se ilmenee selkeästi Bernin kansainvälisestä tekijänoikeussopimuksestatekijänoikeusdirektiiveistä ja lain esitöistä.
Tärkein oikeustapaus aiheesta on KKO 1971-II-44, jossa kyse oli Lapualaisooppera-näytelmän vailla lähdettä käytetyistä lainauksista, jotka korkein oikeus salli.
”Parodioidessa ja siteeratessa olennaista on arvioida, kuinka paljon siinä on omaa työtä X ja kuinka paljon toisen työtä Y. Jos suhde on väärä ja esimerkiksi parodiointi ei ylitä teoskynnystä, se ei ole sallittua. Sen sijaan, jos parodian tekijän tai sitaatin ottajan oma ote on luova, se on sallittua. Parodiaan ei kuitenkaan pääsääntöisesti voida vedota, jos nettiin tehdään uusia kaupallisia tuotteita esimerkiksi elokuvaklippien päälle ”, summaa asianajaja Pekka Tarkela asianajotoimisto Boreniukselta. Hyvä esimerkki uudesta kaupallisesta tuotteesta on esimerkiksi mainos.
Tarkelan suosikki Perikato-parodioista on ”Somebody Stole Hitler’s Car”.
Video on ladattu Youtubeen jo vuonna 2007 ja lienee ensimmäisiä, ellei ensimmäinen Perikato-parodiaklippi. "

Hitler video

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti